MENU
ChristenUnie blij met toename zonne-energie

ChristenUnie blij met toename zonne-energie

19 apr

Vandaag werden de schriftelijke vragen van de ChristenUnie over de stormloop op grond voor zonneparken beantwoord door minister Wiebes (Energie en Klimaat) en minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). De ChristenUnie vindt het belangrijk dat het kabinet erkent dat de aanleg van zonneweides veel impact heeft op het landschap, de natuur en de prijs van landbouwgrond.

Het kabinet heeft toegezegd dat alternatieven voor zonneweides eerst zoveel mogelijk worden benut en dat de ruimtelijke inpassing van deze -weides op de agenda staat bij het Klimaatakkoord. Ook bekijkt het Rijk of het eigen vastgoed versneld van zonnepanelen kan worden voorzien.

ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber: "Ik ben blij met de toename van zonne-energie, maar laten we voorrang geven aan onbenutte daken en terreinen voordat onze landbouwgrond wordt vol gelegd met zonnepanelen. Zonneweides hebben een grote impact op grondprijzen (met name voor jonge boeren), op het landschap en op onze natuur. Als er toch een zonneweide aangelegd wordt, mag het niet concurreren met onze voedselvoorziening en ook niet nadelig zijn voor de natuur, zoals weidevogels.

De ChristenUnie wil daarom dat de 'zonneladder' wordt gehanteerd; eerst en vooral gebruik maken van onbenutte daken en terreinen. Het moet juist aantrekkelijker worden om zonnepanelen te plaatsen op het dak van scholen, boerenbedrijven, overheidsgebouwen en kerken."

Datum: 19 april 2018
Auteur: ChristenUnie
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: