MENU
Inzamelingsactie voor Nederlandse- en Oost-Europese minima

Inzamelingsactie voor Nederlandse- en Oost-Europese minima

29 mei

Hulporganisatie Zending over Grenzen en Buitengewoon Almere werken vanaf 30 mei samen aan een grote inzamelingsactie. Op die datum eindigt de PLMA-(retailvak)beurs in de RAI, een beurs waarop internationale producenten allerlei food- en non-food-producten presenteren aan de Nederlandse (super)markt. Op de foto vrijwilliger Rijnie Schats tijdens de inzamelingsactie in 2017.

Om uiteenlopende redenen kunnen zij de - vele - producten die zij presenteren niet mee terug nemen. Al ruim twintig jaar mag Zending over Grenzen deze producten inzamelen ten goede van kansarme mensen in Oost-Europa. Vorig jaar was de opbrengst maar liefst zes (grote) vrachtwagens vol.

Veel van deze goederen zijn vers of korter dan drie maanden houdbaar en Zending over Grenzen kan deze niet naar Oost-Europa verschepen. Daarom heeft de hulporganisatie dit jaar voor het eerst de handen ineen geslagen met Buitengewoon Almere, een nieuw initiatief van een aantal Almeerse, maatschappelijke organisaties en de Gemeente Almere. Buitengewoon Almere verweeft circulaire economie met armoedebeleid. Ze doen dit door dagelijks voedseloverschotten te verwerken tot gezonde maaltijden, bestemd voor de minimumhuishoudens in Almere. Buitengewoon Almere zal van de ingezamelde producten na afloop van de PLMA-beurs, die niet naar Oost-Europa verscheept kunnen worden, boodschappentassen samenstellen en ook verse maaltijden maken voor de minimumhuishoudens in Almere.

Het proces van inzamelen na afloop van de PLMA-beurs is heel uniek: in zo kort mogelijke tijd moeten er op 30 mei zoveel mogelijk producten ingezameld worden. Zo’n zeventig vrijwilligers zien hier elk jaar naar uit vanwege het ‘twee-minuten-gratis-winkelen’-gevoel en de grote opbrengst voor een goed doel. Vervolgens worden alle goederen door tientallen vrijwilligers gesorteerd op verschillende locaties en daarna ofwel naar Oost-Europa verscheept, ofwel verwerkt in boodschappenpakketten of verse maaltijden voor de minimumhuishoudens in Almere.

Zending over Grenzen

Zending over Grenzen wil samen met sponsors, donateurs en vrijwilligers kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa laten merken dat zij er niet alleen voor staan in hun armoede en eenzaamheid. Lokale medewerkers en kerken zoeken samen met de mensen in nood naar een bestaan waarin zij niet langer afhankelijk zijn van hulp van buitenaf. Zending over Grenzen wil op deze manier, vanuit haar christelijke levenswijze, Gods liefde uitdragen. Zie ook: www.zendingovergrenzen.nl.

Buitengewoon Almere

Almere heeft 12.000 geregistreerde minimum huishoudens. Er zijn verschillende organisaties in Almere die zich hard maken om deze groep te helpen. Met die reden is in 2017 door verschillende maatschappelijke organisaties en de gemeente Almere een samenwerkingsverband gestart genaamd Buitengewoon Almere. Vanaf zomer 2018 kan Buitengewoon Almere zich een stichting noemen. Maar wat doen ze eigenlijk? Buitengewoon Almere haalt dagelijks voedseloverschotten op om er vervolgens gezonde warme maaltijden van te bereiden. De chefs van Buitengewoon Almere weten van te voren niet wat voor producten ze gaan krijgen. Ter plekke bedenken zij fantastische eenvoudige en gezonde gerechten voor de minimumhuishoudens in Almere. De maaltijden worden of gebracht bij de families die het nodig hebben of er wordt bij de stichting gegeten om een soort huiskamer gevoel te creëren.Buitengewoon Almere is er op gericht om te zorgen voor minder voedseloverschotten en om minimumhuishoudens op een duurzame wijze te ondersteunen om zelfredzamer te worden. Ze leren mee te werken in het proces en om gezonder te eten. Voor de maaltijd vraagt Buitengewoon Almere een kleine, symbolische bijdrage.

Datum: 29 mei 2018
Auteur: Shanna van den Bosch
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: