MENU
Werk Stichting Gave verandert

Werk Stichting Gave verandert

01 jul

Meer toerusting nodig voor kerken en vrijwilligers Het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt in Nederland wordt minder. Er zijn in 2017 maar liefst 43 opvanglocaties gesloten. Maar dit betekent zeker niet het einde van het werk van stichting Gave, blijkt uit het jaarverslag 2017 van Gave.

Er is veel werk en Gave is misschien wel harder nodig dan ooit. Onderzoek dat het SCP onlangs naar buiten bracht wijst uit dat vier op de tien Syrische vluchtelingen kampen met (psychische) gezondheidsklachten.

Gave-directeur Jan Pieter Mostert vindt dat niet verwonderlijk: “Veel statushouders zijn opgelucht als ze eindelijk een eigen huis hebben. Maar de werkelijkheid valt vaak hard tegen. Ze missen hun familie, spreken de taal niet en hebben vaak geen zinvolle daginvulling. Dat is een voedingsbodem voor trauma’s en depressies. De kerk kan hen een geweldig netwerk bieden. We zien bij Gave dat steeds meer kerken dit oppakken. Maar de vrijwilligers lopen ook aan tegen cultuurverschillen en juridische kwesties waar ze geen ervaring mee hebben. Ze kloppen bij ons aan voor ondersteuning.”

In 2017 heeft Gave, anticiperend op de komst van statushouders in de wijk, nieuwe e-learnings en brochures ontwikkeld en een weekend voor vluchtelingengezinnen georganiseerd. De website is grondig vernieuwd, informatie voor vluchtelingenwerkers is nog beter beschikbaar gemaakt. Dit staat te lezen in het jaarverslag dat te vinden is op gave.nl/jaarverslag. Veel christenen beseffen dat ze een belangrijke rol kunnen vervullen in het leven van vluchtelingen. Maar vluchtelingen leveren ook steeds vaker een waardevolle bijdrage aan de kerk. Een van de speerpunten van Gave voor 2018 is dan ook om kerken te inspireren intercultureel kerk te zijn.

Bij Gave werken ongeveer zestig medewerkers die hun salaris ontvangen vanuit een vriendenkring. Kerken en vrijwilligers die te maken hebben met vluchtelingen kunnen bij Gave terecht voor cursussen, informatie en persoonlijk advies.

Over Stichting Gave
Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Gave verlangt ernaar dat de vluchteling die naar ons land komt, wordt gezien en geliefd. Gave maakt kerken en christenen bewust van de bijbelse roeping om ‘de vreemdeling’ gastvrij te ontvangen. Gave inspireert, traint en ondersteunt vrijwilligers om lokaal contacten op te bouwen met vluchtelingen en hen Gods liefde te laten zien. De kinder- en jongerenkampen ondersteunen het lokale werk wat onder vluchtelingen wordt gedaan.

Datum: 1 juli 2018
Auteur: Rien Bregman
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.gave.nl/

Dit artikel delen:

Meer nieuws: