MENU
Het verhaal van Surrounded: Fight My Battles

Het verhaal van Surrounded: Fight My Battles

05 jul

Een aanbiddingslied zingen, voelt soms als een tegenstelling bij tegenslagen in je leven. Zingen over de grootheid en goedheid van God gaat je prima af als het je voor de wind gaat. Maar je kunt op een punt in je leven komen, waarin je lijkt te moeten vechten om er bovenop te komen. Dan wordt het zingen van zo’n lied minder vanzelfspreken. ‘Surrounded (Fight My Battles)’ maakt van een schijnbare tegenstelling een inspiratie.

Bekijk hier een uitvoering van ‘Surrounded’ door Michael W. Smith:Het verhaal van ‘Surrounded’ begint in Amerika. Acht jaar geleden werd zonder al teveel fanfare een geloofsgemeenschap in Dallas opgericht. Het was de bedoeling dat een paar mensen meerdere keren per dag bij elkaar zouden komen om te bidden en te aanbidden. Maar wat met een paar mensen begon, groeide al snel naar een creatieve en gepassioneerde groep van meer dan honderd songwriters, muzikanten en zangers die samen doorlopend bidden, liederen schrijven en zingen. De groep kreeg een naam: UPPERROOM. En inmiddels zijn ook al enkele liederen vanuit deze gemeenschap een eigen leven gaan leiden. De meest opvallende is ongetwijfeld het lied dat Michael W. Smith op zijn laatste worship album opnam en de titel inspireerde: ‘Surrounded (Fight My Battles)’.

Elyssa Smith is lid van UPPERROOM en schreef ‘Surrounded’ tijdens één van de gebedssessies; in dit geval op een maandagmorgen. “Met mijn broer en gebedspastor waren we aan het bidden en zongen we een eenvoudig lied van dankzegging en aanbidding. Tijdens het zingen verplaatste de aandacht naar de kracht van dankzegging en het volbrachte werk van Jezus. Een gebedsleider begon een stuk uit 2 Kronieken te lezen waarin God de Levieten voor het leger uit laat gaan en ze laat lofprijzen, wat de vijand in verwarring bracht. Het deed mij denken aan een verhaal in 2 Koningen, waarin Elisa en zijn dienaar omsingeld waren, maar Elisa bad of God de ogen van zijn dienaar zou openen om de vurige strijdwagens te zien die hun vijanden juist omsingelden. Dat gedeelte stond me voor ogen toen ik het refrein van dit lied zong.”

De respons in de kamer was direct merkbaar. En het lied kwam snel tot stand. Toen Michael W. Smith het hoorde, twijfelde hij niet om het zelf ook op te nemen. En hij dacht aan hetzelfde bijbelgedeelte. “Ik moest aan het verhaal van Elisa denken” zegt hij. “Het is zo krachtig dat dit lied maar een paar regels nodig heeft om mensen gelijk vol vuur te laten zijn. Waar je het ook zingt; de ruimte komt tot leven.”
‘Surrounded’ is een proclamatie; een statement over hoe God de uitkomst van onze strijd in het leven al bedongen heeft. Het is een krachtige herinnering aan Zijn trouw.

‘Surrounded (Fight My Battles)’ is te vinden op SongSelect van CCLI:
SongSelect: muziek en tekst

Datum: 5 juli 2018
Auteur: Leon van Steensel
Foto: CCLI
Website: http://www.ccli.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: