MENU
ChristenUnie: Zeldzame koeienrassen voor Nederland behouden

ChristenUnie: Zeldzame koeienrassen voor Nederland behouden

06 jul

In de afgelopen twee jaar is de veestapel van zeldzame koeienrassen bijna gehalveerd. De ChristenUnie vindt dat geen goede zaak en zet zich in voor het behoud van deze bijzondere dieren.

ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik Faber: “Zeldzame koeienrassen als de het Fries Roodbont en de Groninger blaarkop zijn een waardevolle aanvulling op onze veestapel. Het zijn oer-Nederlandse melkveerassen die deel uit maken van ons agrarisch cultureel erfgoed. Daar moeten we bijzonder zuinig op zijn. Het zijn dubbeldoel-koeien die zowel melk als vlees leveren en daarmee passen ze uitstekend binnen kringlooplandbouw. Bovendien heeft Nederland Europese verplichtingen om zich in te zetten voor agro-biodiversiteit.”

De ChristenUnie vraagt het kabinet in een motie om Europese subsidiemogelijkheden in te zetten voor dierpremies en hierover in gesprek te gaan met de provincies. De ChristenUnie wil dat het kabinet kijkt naar de mogelijkheden in het nieuwe Europese landbouwbeleid. Hiermee kunnen boeren met zeldzame runderrassen een noodzakelijke steun in de rug te krijgen en kunnen deze mooie koeien voor Nederland en voor ons agro-cultureel erfgoed behouden blijven.

Datum: 6 juli 2018
Auteur: ChristenUnie - Bert Heuvelman
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: