MENU
Zomerconcerten op Steendamorgel in Apeldoorn

Zomerconcerten op Steendamorgel in Apeldoorn

15 jul

Organist Marcel van de Ketterij uit Apeldoorn en Peter Eilander uit Twello bespelen in de zomer het Steendamorgel in de Eben-HaŽzerkerk (Zonnedauw 8) te Apeldoorn. Marcel verzorgt op zaterdag 28 juli een Bachconcert.

Op zaterdag 4 augustus, een week later, bespeelt Peter het orgel. Hij brengt werken van Klaas Jan Mulder, Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Louis Vierne en Marcel Duprť ten gehore. De koraalfinale aan het eind van het concert is van zijn eigen hand. De orgelconcerten beginnen om 20.00 uur. De toegangsprijs is 8 euro per persoon (t/m 12 jaar gratis). De verkoop is voorafgaand aan het concert bij de ingang van de kerk.

Marcel van de Ketterij
Marcel van de Ketterij is in 1965 geboren. Hij leerde op 6-jarige leeftijd de eerste beginselen van het orgelspelen van zijn vader. In 1981 ging hij op les bij Peter Eilander en vanaf 1985 bezocht Marcel het Conservatorium in Zwolle. In Zwolle kreeg hij les van Nico Waasdorp en Harm Jansen. De lessen werden onder andere gegeven in Zwolle op het Schnitger-orgel van de Grote of St. Michaelskerk en op het Adema-orgel van de Dominicanenkerk. In 1991 behaalde Marcel het diploma Uitvoerend Musicus Orgel. Bovendien is hij in het bezit van het diploma Kerkelijk Orgelspel, waarvoor hij eveneens in 1991 slaagde. Marcel is actief als dirigent van een aantal koren. Verder is hij als parttime docent muziek verbonden aan de Jac. Fruytier Scholengemeenschap in Uddel. Naast lesgeven en dirigeren is Marcel vaste organist van de Eben-HaŽzerkerk in Apeldoorn waar hij het Steendamorgel uit 1997 bespeelt. Ook verleent hij als organist regelmatig zijn medewerking bij concerten en cd-opnames.

Peter Eilander
Peter Eilander is organist van de Eben-HaŽzerkerk te Apeldoorn. Hij begon zijn organisten loopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen. In 1974 werd hij organist van de Rehobothkerk te Heerde. Vanaf 1981 is hij organist van de Eben-HaŽzergemeente te Apeldoorn, welke in 1995 de nieuwe kerk en in 1997 het nieuwe Steendamorgel in gebruik nam. Hij studeerde op het conservatorium te Zwolle bij Dorthy de Rooy (orgel) en Epke de Jong (piano). Daarna volgde hij interpretatielessen bij Nico Waasdorp en Jan Bonefaas. Als concertorganist speelt Peter Eilander zowel in Nederland als in het buitenland. Zo concerteerde hij in Amerika, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland (Dublin), Letland (Riga), Rusland (St. Petersburg) en Spanje. Peter Eilander is dirigent van het christelijk gemengd koor Cantate Deo te Amersfoort, het christelijk mannenkoor Higgajon te Harderwijk en het christelijk mannenkoor Door Eendracht Verbonden te Werkendam. Als docent is Peter Eilander verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten en heeft een uitgebreide lespraktijk. Leerlingen, afkomstig uit het hele land, komen vooral voor zijn romantische interpretaties en zijn aanpak van de begeleiding tijdens erediensten. Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Tijdens het 50-jarig jubileumconcert van Cantate Deo in november 2015 werd Peter Eilander geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Datum: 15 juli 2018
Auteur: Herbert van Daalen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Dit artikel delen:

Meer nieuws: